BEVEZETŐ
ALKOTÓK
GALÉRIÁK

... ... ... ... fotók
... ... ... ... címlapok
... ... ... ... kéziratok
... ... ... ... első kiadások
... ... ... ... egyéb
HANGANYAGOK
... ... ... ... szerzők hangjai
... ... ... ... mondott vers
... ... ... ... zenés vers

SZAKIRODALOM
... ... ... ... a Nyugatról
... ... ... ... monográfiák
... ... ... ... tanulmányok
... ... ... ... kronológia
NYUGAT 100 események
... ... ... ... PIM
... ... ... ... OSZK
... ... ... ... MTV
... ... ... ... egyéb
ÚJDONSÁGOK

CÍMLAP

 
 
 

 

 

BEVEZETŐ

A legendás NYUGAT című folyóirat indulásának századik évfordulója alkalmából készítettük el a folyóiratot fórumukká választó alkotók életműve előtt tisztelegő ünnepi honlapunkat.

A honlapot – a 2008-as évfordulót megelőlegezve – már 2007 végén útjára indítottuk, akárcsak alkotói a NYUGAT-ot 1907 karácsonya táján. Szándékaink szerint az elkövetkező évben folyamatosan gyarapítjuk a szolgáltatást, amely így idővel kiteljesedve "hivatkozási gyűjteménnyé" válhat.

A munka első részeként elkezdtük összegyűjteni a NYUGAT-tal kapcsolatos, a világhálón megtalálható minőségi digitalizált tartalmakat: szövegeket, képeket és hanganyagokat. Ehhez kapcsolódóan hoztuk létre a honlap szerkezetét. Az OSZK Kézirattárából válogatva archív fényképeket, első kiadásokat és kéziratokat digitalizáltunk, köztük sok olyan dokumentumot, amelyet most láthat először a nagyközönség. Különösen érdekesek a Babits-hagyatékban lévő üvegnegatívok. Ezek digitalizált változatát a számítástechnika adta lehetőségeket kihasználva jelentettük meg a honlapon. A Petőfi Irodalmi Múzeum segítségével közel két tucat további képpel gazdagodott a szolgáltatás.

A fényképek, a kéziratok és az első kiadások gyűjteményei a galériákba kerültek, csakúgy, mint a NYUGAT néhány – grafikailag megújuló és a szerkesztésben változást hozó – címlapja.

Az alkotók menüpont alatt a szerkesztők és szerzők rövid életrajzát, pályaképét és műveinek válogatott bibliográfiáját találhatja meg a felhasználó. A NYUGAT-ról és alkotóiról szóló szakirodalmi munkák bibliográfiái önálló menüpontok alatt kaptak helyet. A bibliográfiák önmagukban is fontos információt hordoznak, és felhívják a figyelmet a további digitalizálások szükségességére is. A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) az elkövetkező években a Nyugat alkotóira és magára a folyóiratra vonatkozó szépirodalmi és szakirodalmi szövegek digitalizálásával is szeretné gyarapítani állományát. A MEK-be felkerülő tartalmak egyszersmind a NYUGAT honlapról is elérhetők lesznek. A szakirodalom főmenüben tekinthető meg a NYUGAT történetét összefoglaló kronológia, melynek segítségével közvetlenül elérhetőek az évfordulós és emlékszámok és a folyóiratban megjelent fontosabb művek.

A világháló értékes vonatkozó szöveges tartalmait továbbra is folyamatosan gyűjtve, multimédiás elemekkel is szeretnénk gyarapítani a szolgáltatást. (Számos előadóművész felajánlásaként már most is hallhatók megzenésített versek a honlapon.)

A honlapot 2007. november 26-án, Babits Mihály születésnapján a NYUGAT-ÜNNEP című egész napos rendezvény keretében mutattuk be.

A szerkesztők