BEVEZETŐ
ALKOTÓK

GALÉRIÁK
... ... ... ... fotók
... ... ... ... címlapok
... ... ... ... kéziratok
... ... ... ... első kiadások
... ... ... ... egyéb
HANGANYAGOK
... ... ... ... szerzők hangjai
... ... ... ... mondott vers
... ... ... ... zenés vers

SZAKIRODALOM
... ... ... ... a Nyugatról
... ... ... ... monográfiák
... ... ... ... tanulmányok
... ... ... ... kronológia

NYUGAT 100 események
... ... ... ... PIM
... ... ... ... OSZK
... ... ... ... MTV
... ... ... ... egyéb
ÚJDONSÁGOK

CÍMLAP

   
   

MŰVEK

VÁLOGATOTT ÉS SZERKESZTETT BIBLIOGRÁFIA

- a szerkesztés folyamatban -

 

 

 
ALKOTÓK - MÁTYÁS FERENC
monográfiák - tanulmányok  

MÁTYÁS Ferenc (Kispestpuszta, 1911. november 22. – Budapest, 1991. február 18.): költő, író.

Sokgyermekes szegényparaszti családban született, Tápióbicskén és Gyálpusztán nőtt fel, uradalmakban dolgozott. Polgári iskolába járt, 1934-ben elvégezte az iparrajziskola alakrajz- és ékítményes szakát. Cím- és címerfestő segéd volt Budapesten. Kapcsolatba került a népi írókkal, a Válasz és a Kelet Népe közölte verseit, de József Attila közvetítésével a Szép Szóban is publikált. Az Esti Kurír, majd 1945 után a Szabadság munkatársa lett, szerkesztette a Szabad Lőrinc című hetilapot. 1948-ban a Vallás- és Közoktatási Minisztérium előadója lett. 1949-től az OSZK munkatársa, később tudományos kutatója, osztályvezetője. 1953-ban könyvtárosi képesítést szerzett. 1959-től 1972-ig a Magvető Kiadó szerkesztője volt. József Attila-díjas (1960) költő.

Első versei a pusztákon élő szegények gondjairól adtak könyörtelen tárgyiassággal megjelenített képet. Lázadó indulatait keserűség, a kiszolgáltatottság szorongató érzése kísérte. A falu küldöttje (1942) című önéletrajzi regényében saját íróvá válásának történetét beszélte el. 1947 után csak elvétve jelenhettek meg versei. A hatvanas évektől ismét szerepelt: költészetét ekkor az emlékezés derűje, a harmónia vágya hatotta át.

OSZK MEK Irodalmi Szerkesztőség (Pomogáts Béla szócikke alapján: Új Magyar Irodalmi Lexikon, CD-ROM, Akadémiai Kiadó, 2000)