BEVEZETŐ
ALKOTÓK

GALÉRIÁK
... ... ... ... fotók
... ... ... ... címlapok
... ... ... ... kéziratok
... ... ... ... első kiadások
... ... ... ... egyéb
HANGANYAGOK
... ... ... ... szerzők hangjai
... ... ... ... mondott vers
... ... ... ... zenés vers

SZAKIRODALOM
... ... ... ... a Nyugatról
... ... ... ... monográfiák
... ... ... ... tanulmányok
... ... ... ... kronológia

NYUGAT 100 események
... ... ... ... PIM
... ... ... ... OSZK
... ... ... ... MTV
... ... ... ... egyéb
ÚJDONSÁGOK

CÍMLAP

   

MŰVEK

VÁLOGATOTT ÉS SZERKESZTETT BIBLIOGRÁFIA

- a szerkesztés folyamatban -

 

 

 
ALKOTÓK - KÉPES GÉZA

KÉPES Géza (Mátészalka, 1909. február 1. Budapest, 1989. augusztus 19.): költő, műfordító.

Apja kovácsmester volt. Képes Géza a gimnáziumot Sárospatakon végezte, a budapesti egyetemen az Eötvös-kollégium tagjaként magyarnémetangol szakon szerzett diplomát. 1933-ban Sárospatakon tanított, majd ugyanott az Angol Intézetben nevelőtanár volt. A 2. világháború alatt a Honvédelmi Minisztériumban fordító lett, bekapcsolódott az ellenállási mozgalomba. 1945-ben az Eötvös-kollégium tanára, 19461954 között a Magyar Rádió irodalmi osztályának vezetője. Nevéhez fűződik a Falurádió és a Gyermekrádió megindítása. 1947-ben a Rádió Gyermekújság felelős szerkesztője. 1950-ben megszervezte a Magvető Könyvkiadót, 1956-ban az írószövetség költői szakosztályának titkárává választották. Ekkor az MTA Irodalomtudományi Intézetének munkatársa lett. 1957-ben elbocsátották a Magvető Kiadótól. Baumgarten-díjas (1943, 1949), József Attila-díjas (1950, 1952, 1956, 1974).

Életművében hatalmas művelődéstörténeti tudás halmozódott föl. Költészetének fő jellemzője a műgond. Epigrammáiban a forma pontos képalkotással és szatirikus indulattal társul. Költészete elsősorban a népköltészetre, a görög-római és az impresszionista lírára épül. A nyugati nyelvek mellett az összes finnugor nyelvből, továbbá újgörögből, oroszból, bolgárból, arabból és japánból fordított.

OSZK MEK Irodalmi Szerkesztőség (Hegedűs Attila és Nagy Mária szócikke alapján: Új Magyar Irodalmi Lexikon, CD-ROM, 2000)